Biografie

 

 

Jack Vinders.

Jack is geboren en getogen in Kerkrade, Limburg.

Hij stamt uit een mijnwerkersgezin en muzikale familie en stond als kind reeds op de planken. Speelde als achtjarige toneel, later studententoneel, vormde een eigen bewegingstheater, zong in jongerenkoor.

Deelname aan zijn eerste talentenjacht betekende een eerste plek, waarna velen volgden: Nieuwe Oogst en Tros Talentenjacht in Rotterdam.

Een jarenlange Nederlandstalige carrière volgde met optredens voor radio en televisie, optredens met o.a Ben Cramer, Rob de Nijs en Anita Meijer.

In Duitsland scoorde Jack een hit met Si Si, een hit die belandde in de Duitse charts. Optredens in theaters,discotheken en stadthallen volgden.

Jack bezocht de toneelacademie te Maastricht, speelde toneel bij Excelsior met oa de hoofdrol in “De Vrek” van Molière, in “Besuch einer alten Dame” van Dürrenmatt.

Jack speelde in de periode 1993-2010 in de cabaretgroep Sjwats/Wies, een zeer succesvol duo dat in Limburg speelde in de grote en kleine theaters. Avondvullende voorstellingen, uitverkochte zalen.

In 1998 ontmoette Jack tijdens het muziekprogramma Nostalgia in het Lexor theater van Heerlen Wim Kleinen. Wim produceerde de eerste Cd Intens van Jack in samenwerking met Marlstone en Beppie Kraft. Kleinen schreef teksten, produceerde met Jack de eerste avondvullende solo voorstelling: Intens. Een prachtige samenwerking volgde, met veel succes.

De door Kleinen geproduceerde CD-albums Intens, Sjapoo vuur ‘t leëve, Va Hatse en Solo kregen  grote bekendheid, liedjes en vertolkingen waren regelmatig te horen bij diverse radio- en tv-stations, stonden wekenlang op de nummer 1 positie.
Songs als Madeleine, Limburg, Sjaakie, D’r Kloon en Dreumerij (1000 träote en viejoeële)  zijn enkele toppers van Jack Vinders uit de beginjaren van zijn dialectcarrière.

Jack zong in 2000 het openingslied d’r Hillieje Daag-Jool is Jool van Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion voor een uitverkocht stadion met 20.000 bezoekers.

Tijdens het afgelopen WMC (2013) bracht Jack een concert op de markt van Kerkrade voor een 10.000 koppig publiek.

In 2007 werd Jack Vinders uitgeroepen als beste Limburgse zanger, gevolgd door beste vocalist in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2014.

Jack produceert vanaf 2009 zijn albums, schrijft alle teksten en componeert.  Zijn album Leefde werd beste Limburgse CD van 2009, gevolgd door de 7de Van Vinders, in januari 2015 verkozen tot beste Limburgs album.

Hits volgden: Die va limburg, Inne zommerdaag, Dreum hoop en zing, De zon, Hod miech vas, Dreum mit miech. Nuie daag van de 7de staat al maanden genoteerd in de hitlijsten.

In de limbo top 100 aller tijden stond Jack op nummer 1 met het lied d’r Kloon in het jaar 2013 en 2014.

In het jaar 2008 ging Jack met het LSO op tournee in een serie openluchtconcerten door heel Limburg, een groot succes waar 15.000 bezoekers op af kwamen.
Zijn recente kerstshows in 2013 en 2014 waren met 3500 bezoekers uitverkocht en kregen zeer goede recensies.

Jack produceert zijn shows van begin tot einde, speelt diverse personages: Clara Zoerbier, zijn alter ego is net zo bekend als zijn bedenker, Sjonnie d’r Posbül oogst succes en is een hit op YouTube.


Jack Vinders is zanger en cabaretier, maar ook liedjesschrijver, regisseur, acteur, presentator en columnist.

Jack is een zanger en vertolker van luistermuziek, Franse chansons, ballades en swingende songs, een rasartiest van Limburgse bodem met regionale en nationale uitstraling.